[text]
Täna on

Maavalla koda kutsub hiiesõpru sel laupäeval 16. lehekuud lisaks varem välja kuulutatud Sinialliku hiie korrastustalgutele ka Põlvamaale Kanepi valla Karste kylas asuva Kuku hiietamme juurde. Kavas on koristada kuivanud hiiepuu ymbrust ja rajada pyhapaiga kaitseks aed.

Kell 11 kogunetakse Karste bussipeatuses, mis asub Kanepist 4 km Otepää poole. Lõunaks pakuvad korraldajad tanguputru, piima ja leiba. Seejärel toimub juturing Kuku hiietammest ja laiemalt pyhapaikade väärtustest ning hoidmisest.

Talguline võiks kaasa võtta tööriided, kindad, väikse kirve, kruusi ja lusika.

Kuku hiietamm kuivas lõplikult mõne aasta eest, kuid selle tyvi ja ymbrus on endiselt pyha. Tamme tyvi ja selle ymbrus kuuluvad yhtlasi loodus- ja  muinsuskaitse alla.

Enne teist maailmasõda on tammest kirjutatud: "Kuku talu “Kukutamm” Kooraste vallas. Tamm on 6 meetrit ringi mõõta. Ta asub lõunapoole veereval nurme kaldal. Hiiglasel näikse pikk rida aastasadu selja taga olevat, mis kaugele teisele poole Rootsi aega ulatavat. Väliselt pakub ta kurba pilti: ladv on ära kuivanud ja läänepoolsele kyljele ära kuivanud haru asemele pihlakas ta turjale kasuma asunud. Ta on väljasuremise staadiumis. Yhe vana emakese jutu järele on ta ymbruskonnas yks kuulsamadest hiie tammedest olnud."

Et jagada inimestele hädavajalikku teavet ja juhtida tähelepanu paiga väärtusele, on edaspidi kavas Kuku tamme juurde pystitada häid tavasid tutvustav teabetahvel.

Vaatamata aegade muutumisele pole looduslikud pyhapaigad  kaotanud oma tähendust ka kaasaegses Eestis. Vaimsetest ja ainelistest väärtustest, mis asuvad ajaloolistes looduslikes pyhapaikades või on nendega seotud, tuleneb avalik huvi nende paikade hoidmiseks ja edasikestmise kindlustamiseks.

Syndmus toimub Eesti Muinsuskaitse Ümarlaua korraldatud yleriigilise talgupäeva raames koostöös Tartu Ülikooli ja Muinsuskaitseametiga.

Abilised on 16.05. jätkuvalt oodatud ka Harjumaa Kose valla Saula Sinialliku hiide


Maavalla koda