[text]
Täna on

t_Muusikus.gifEesti Rahva Muuseumis on avatud Eesti yhe tuntuma pressi- ja looduspiltniku Ingmar Muusikuse näitus „Siin Maal“. Väljapanek koondab pildijäädvustusi tuttavlikest, kuid vahel ununema ja kaduma kippuvatest pärandmaastikest, tegelaskujudest ja argielust meie kylades. Poolesajal valitud pildil kajastuvad inimesed ja eluolu.

Piltide nähtavale täisulikusele lisavad sõnalis-vaimse mõõtme Tartu Ülikooli pärimuseuurija Madis Arukase selgitused. Madis Arukask kirjutab:

t_muusikus2.gif„Sellel näitusel olevate fotode allkirjad on omamoodi kultuuri- uurimuslik eksperiment, milles teadusliku objektiivsusega on segatud ka kommenteerija isiklikku tunnetust ja nähatahtmisi. Olen vaadanud neid pilte kui seda Eestit, mida olen oma mõnekymneaastase elu jooksul tundma ja tunnetama õppinud. Ma ei ole käinud fotograafiga kaasas ega kõnelnud fotodel nähtavate inimestega, vaid lasknud nende läbi kõlada neil hoiakutel, registritel ja muul, mis on mulle tuttavale Eesti maaolustikule ja selle mingile põlvkonnale iseloomulikud. Koos fotograafiga olen tabanud end peegeldamas ennekõike kiireltkaduvat ja möödalibisevat, seda, mida varsti enam sel kujul olemas olla ei tarvitse. Või mis tundub paratamatult kaduma minevat.“

Näitus on avatud 15 radokuud kuni 15 mahlakuud (15.02. - 15.04.) Tartus Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas Kuperjanovi tn 9.


Maavalla koda